• 06 20667604
  • info@amidadrachten.nl
  • Stelpswijk48A, 9202BJ, Drachten

Vinger in de sherry

amida manueel drachten-vinger in de sherry Vinger in de sherry

In mijn jeugd was ik veel te vinden bij mijn oom en tante. Ze hadden twee jonge kinderen en dat trok mij aan als een magneet, die twee real live baby- en peuterpoppen… Als ze ’s avonds aan de borrel zaten dan doopte mijn tante haar vinger in de sherry en liet de oudste van twee dit oplikken. “Daar slaapt ze lekker op” zei mijn tante dan.

In de jaren 70…

In de jaren 70 groeide je op met alcohol (en shag…) Ze hingen met een borrel en sigaret boven de wieg de baby te bewonderen. Ik kreeg mijn eerste wijntje op mijn 14e van mijn moeder. Tegenwoordig zijn ze geloof ik al aan het comazuipen als ze net uit de luiers zijn…
Afijn, terug naar mijn eerste wijn… Dat was dus heel wat. Het was zoete vruchtenwijn en ik voelde me er heel volwassen van.

vies bier

In datzelfde jaar nam een oudere neef mij mee naar een kroeg samen met zijn vriendin (dat kon toen dus ook nog) en kreeg ik daar mijn eerste biertje. Ik ging nog net niet van over mijn nek van de bittere smaak. Ongelooflijk, wat was dat bier vies!! En bier ben ik daarna ook nog heel lang vies blijven vinden. Ik kon maar niet begrijpen waarom mijn vader elke avond twee glazen dronk en wat de rest van de wereld daar nou lekker aan vond.

amida drachten alcohol en gezondheid wilde jaren

Tot de wilde jaren zich aankondigden. Ik ging vaak met mijn vriend (nu een kwart eeuw mijn echtgenoot) naar de discotheek. Nu gaan ze thuis indrinken en dan pas rond een uur of half twee naar de kroeg, maar destijds was je er vroeg, om elf uur. En dat had een belangrijke reden, want voor twaalven was er ‘happy hour’. Een biertje voor een gulden. Dus kochten we het bier voor twaalf uur per meter (daar had je een handige plank voor met gaten er in) en gingen we hamsteren voor de hele avond. En we dronken het dus ook per meter… Ik ontdekte dat alleen het eerste biertje bitter smaakte maar elk biertje daarna steeds zoeter smaakt! En ik geloof dat ik een lever van elastiek had, want ik kon de jongens prima bijhouden.

amida manueel drachten thuis drinken Om de beurt

En dan volgt weer een nieuwe fase. Samenwonen. En geen geld meer hebben om elke week buiten de deur te feesten. Maar daar hadden we een keurige oplossing voor. We gingen om de beurt bij elkaar feesten. Iedereen nam wat mee. Ook gezellig en een stuk goedkoper. Mooie herinneringen. Ik heb er nooit spijt van gehad. We hebben genoten van onze jeugd. En geleidelijk aan hadden we er steeds minder behoefte aan. Studie klaar, kindertjes krijgen… Daar past zulk gedrag niet meer bij. Er waren er genoeg die die keuze niet maakten en ondanks kinderen door bleven gaan met feestvieren. Maar wij besloten dat we een veilige omgeving wilden voor ons gezin. En drinken hoort daar voor ons niet bij.

amida manueel drachten hoofdpijn   vreselijke hoofdpijn

We hielden en houden van kamperen. En ook daar vloeit bier als water. Thuis dronken we niet, maar als de kinderen op bed lagen op de camping en het tien uur was geweest lieten we het ons weer prima smaken. Op het veld voor de caravan, op een zwoele zomeravond kan dat zo gezellig zijn met alle buren samen. Een enkele keer had ik daar de volgende dag migraine van. Iets dat me achtervolgt en zo nu en dan toeslaat vanaf mijn vroege kindertijd. Alsof een notenkraker je hoofd van binnen naar buiten toe open werkt. En dat klaart dan pas op in de loop van de middag. Nadat me dat een keer was overkomen heb ik heeeeeeeeeeel lang geen druppel meer gedronken. En ik was van plan om dat Eeuwig Vol Te Houden…op dat moment. Maar eeuwig duurt niet lang. Hooguit een half jaar. Ach ja. In de winter staat een krat bier maandenlang te verstoffen in de kelder, maar in de zomer… Nou ja…dan is het warm en de avonden zijn dan gezellig.

amida manueel drachten buitenleven  We gaan al meer dan

We gaan al meer dan 15 jaar naar dezelfde camping (afgezien van een paar weekjes per jaar kamperen in het buitenland) En ik zal eerlijk zijn…in die heerlijke zwoele zomermaanden als we er langere tijd achter elkaar zijn maak ik me toch wel een klein beetje zorgen om ons drankgebruik. En met verbazing monitor ik dan ook het drankgebruik bij anderen. Hoe snel de liters dan naar binnen spoelen is bijzonder. En het mag. Maar alleen in die weken. No kids (want volwassen). En dan gedragen we ons weer als jonge honden. Met vijftig begint namelijk je tweede jeugd. Sa ist mar krekt!

Even een feitje

Even een feitje. Elk glas daar is je lever twee uren mee zoet. Dus met drie glazen wijn in de avond is je lichaam driekwart van je slaap bezig met het verwerken van de alcohol. Het bloed gaat dan naar je lever en niet naar je hoofd. Dat gaat ten koste van je slaap en van je dagelijks functioneren. Na meer dan vier glazen zit de alcohol een nacht later nog in je systeem.

amida manueel drachten fles wijn Flesje wijn

Bij mij kwam een oudere dame jarenlang elke zes weken. En ik had mijn handen vol aan haar behoorlijk vastzittende spieren en gewrichten. Na een paar jaar maakte ze de opmerking “Gelukkig heb ik mijn flesje wijn elke avond”. Mijn antwoord was; “flesje????”
Ik gaf het advies te halveren (ja stoppen dat wordt ‘m toch niet 🙂 ) Dus; glas wijn, glas water. En zowaar… de keer erop ging ik er doorheen als een warm mes door de boter. Ze was inderdaad gehalveerd. “Fijn dat het beter gaat”, zei ik. Waarop ze antwoordde: “Ja, ik had veeeeeeel eerder moeten stoppen me dat vrijwilligerswerk!”

…….. Sure……